Kućica za promociju podavaslkog kraja na vrhu Avale!

0 02 05 84eb1803c7868891a7a16d217438ed8dcae66ef06e0a3a430469ebe708ebc705 fullUz pomoć JP Srbijašume, juna meseca 2017.godine je, na vrhu Avale, tik uz hotel Avala, počela sa radom kućica/brvnara koja promoviše razvoj Avale i podavalskog kraja.

 

U kućici rade deca iz okolnih sela (Beli Potok, Pinosava, Zuce, Ripanj...) koja će Vam ispričati sve o Avali: istoriju, gde su izvori sveže hladne vode, koji spomenici postoje na planini, koje kuće/placevi su na prodaju, koja domaćinstva su aktivna, poslaće vas u konjički klub na 1km od podnožja, nagovestiti Vam kada škola organizuje dečiji vašar, a i otkriće Vam neke zanimljivosti iz kraja.

Poseban akcenat je stavljen na probu poljoprivrednih proizvoda iz okolnih sela, čime želimo da istaknemo jednu od najvećih prednosti ovog prigradskog kraja: retko ko ima pravo selo tako blizu grada!
Pod Avalom se obrađuju njive, žanje žito, gaje višnje, uzgajaju se domaće životinje - od prepelica do bikova, prave se dobri sirevi, i džemovi od šumskog bilja. Iskoristite tu zlatnu priliku i kupite: povrtarske proizvode direktno iz bašte, upravo skuvan džem, med direktno sa livade, toplo mleko jutros pomuženo, pokupite upravo sneseno jaje iz dvorišta, a domaćini će vam javiti i kada imaju svežu junetinu/mlade prasiće...

Kućica je, u sezoni (od proleća do jeseni), otvorena vikedima, od 09:00 do 20:00h


Svi proizvodi su besplatni, za probu - kada probate ove delikatese, poželećete da svratite u pravo domaćinstvo!
Ono što možete da kupite jeste "Avalski doručak". Od svežih, naboljih namirnica svako domaćinstvo, određenog vikenda, za Vas pravi samo 20 doručaka - toliko je potrebno da deca iz kraja zarade za svoju dnevnicu. Pogledajte samo neke od đakonija koje su domaćinstva pravila ove sezone: #avalskidoručak

 

Podržite razvoj lokalne zajednice - dođite nam ujutro na doručak na svežem vazduhu i oslušnite šta sve krije ova lepotica pored Beograda! Na vrhu planine je najbolji apetit!

 


Evo kako je to bilo prvog vikenda: