Avala puna dešavanja povodom Dana evropske baštine - nedelja, 24/09/2017

dani evropske bastine 2017U okviru Dana evropske baštine, koji se do kraja septembra obeležavaju na više lokacija u Beogradu, u nedelju 24. septembra, od 11 do 17 časova, na kompleksu tornja na Avali, biće priređeni brojni zanimljivi sadržaji koji će upotpuniti uživanje na omiljenom beogradskom izletištu.

 

Upravo će ovogodišnja manifestacija, čija je tema “Kulturno nasleđe i priroda”, biti prilika da Avala, koja je predeo izuzetnih odlika i zaštićeno prirodno dobro, predstavi kako svoje prirodno bogatstvo, tako i kulturno nasleđe i život ljudi iz podavalskih sela Beli Potok, Pinosava, Zuce, Ripanj i Vrčin.

Svoje proizvode predstaviće domaćinstva: Milke MIljuš iz Ripnja, braće Rajković kao i Bobana Spremića iz Zuca, Miše Radisavljevića kao i domaćinstvo Jovanović Slavka iz Pinosave. Tu će se naći podavalski sirevi (stari/mladi, kravlji/koziji), med, domaća jaja, slatka, džemovi, sokovi/sirupi, a ako domaćice budu vredne, stići će i prvi ajvar, sok od paradajiza...

Priču o razvoju jednog prelepog projekta koji nastaje na obroncinma Avale predstaviće osnivači Eko parka Avala iz Belog Potoka. Kod njih ćete moći da probate i kupite sveže, upravo ubrano povrće sa organskim sertifikatom, gajeno na obroncima Avale.

A svoje rukotvorine i zanate kojim se bave predstaviće i podavalske zanatlije: belopotočke umetince Tanja i Saja koje rade dekupaž, Zorica koja hekla odevne i ukrasne predmete; сvoje umeće u okviru radionice starih zanata će pokazati i drvodelja.

novootvorenoj galeriji će biti otvorena i izložba slika koja odiše tradicionalnim duhom sa istaknutim ručnim radovima naše kulture, a akcenat će biti na tri celine: Stari zanati, Lepe srpske žene i Vina i rakije. Izložba će biti otvorena sve do kraja oktobra meseca.
Takođe, svi roditelji sa decom neće morati da brinu o zabavi svojih mališana. Savez za rekreaciju i fitnes Srbije će na sportskim terenima postaviti poligon sa rekvizitima za decu, gde će biti organizovana takmičenja i zabavne igre uz podršku animatora

Konjički klub Aleksandar iz Pinosave će mališane obradovati svojim mirnim i ujahanim konjima, koje će deca moći besplatno da jašu, a kulturno umetnička društva sa opštine Voždovac će se predstaviti izvođenjem narodnih igara i pesama.

Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica koja u svom ataru ima vinograde, vinske podrume i svoja vina. Priču o vimogradima, vinskim podrumima i vinima Beograda će predstaviti vinarija Emporio kao predstavnik Udruženja vinarija Beograda, a muzej rakije Bojkovčanka će posetiocima približiti tradicionalni proces proizvodnje srpske šljivovice.

Sada već tradicionalni, #avalskidoručak će s ljubavlju pripremiti domaćinstva pod Avalom, isključivo od svojih, lokalno odgajanih namirnica. Tako ćete moći da probate lokalni specijalitet "ćaije" (nešto kao mekike), pite sa domaćim sirevima i jajima/koprivom iz šumepizza-e sa domaćim sušenim mesom... Spremite se za eksploziju ukusa! 

Očekujemo vas!