Domaćinstva

Domaćinstvo - štand kućica Janka Borote, Beli Potok

Janko Borota copyJanko Borota za sebe kaže da je Gospodin Seljak. A mi bi prvenstveno rekli da je radnik. Jedan vredan radnik koji je svojim rukama i uz podršku svoje porodice postigao puno.

 

Janko je Belopotočanin, ceo svoj život. Pozamašno iskustvo u industriji hrane stekao je po elitnim beogradskim restoranima koji ga i dan danas zovu kad je gusto. A kako u sebi poseduje preduzetničku žicu, ni kriv ni dužan uvideo je da će kvalitetan i dobar proizvod u stalnim količinama biti vrlo rado prihvaćen u takvim sredinama. Mic po mic, proizvod po proizvod - uvalio je sebe u mašinu: posao koji ne staje, kako sam kaže.

 

Na svom posedu, na obroncima Belog Potoka, Janko ima dva plastenika od po 2,5 ara. U svakom po 800 biljaka koje daju 10-18kg ploda. Ima u zakupu 5ari pod malinom. Pored toga i dve velike bašte.


Da ne nabrajamo, tu su: zelena salata, 4 vrste boranije, cvekla, mladi krompir, luk crni i beli, rotkvice, paprike, fenomenalnog paradajiza volujsko srce ceo plastenik, biljke poput mohito nane, ribizle, brusnice, jagode, samo 7-8 struka tikvica, a avako jutro se nabere po 5-6kg...


U planu je izrada staklenika za rasad, kao i sklapanje rashladne komore za povrće - delovi su već tu, samo treba stvariti vremena i za to ;)

S obzirom na veliku količinu i raznovrsnost proizvoda koje ima, iste prodaje kako restoranima tako i naveliko, a ujedno i nabavlja prvoklasnu robu iz drugih krajeva Srbije.

 

Kako je u pitanju pravo porodično gazdinstvo, da tako kažemo, oko kuće Borota ćete naći i kokoške, kozice, po koju svinju, zečeve, psa čuvara, fazane koji sami navraćaju da vide šta im slatko za pojesti ;) Tako kod Janka možete kupti i fenomenalan beli, stari, koziji sir.


A kad dođe jesenji/zimski period, Janko se ne smiruje, već sprema razne đakonije: od kiselog kupusa, ajvara, džemova, odličnog paradajz soka u flaši (bez konzervansa), ceđenih sirupa od drenjine i šipka....

Naravno, ništa to ne bi moglo da funkcioniše bez podrške porodice: sina Steve i ćere Tamare.

Za sve informacije - šta je trenutno u ponudi kontaktirajte direkt Janka na 064 0001505.

 

A slike raznih podavalskih đakonija koje gaju porodica Borota, slikanih leta 2017.godine, možete pogledati ovde: