Domaćinstva

Domaćinstvo - štand kućica Janka Borote, Beli Potok

Janko Borota copyJanko Borota za sebe kaže da je Gospodin Seljak. A mi bi prvenstveno rekli da je radnik. Jedan vredan radnik koji je svojim rukama i uz podršku svoje porodice postigao puno.

 

Janko je Belopotočanin, ceo svoj život. Pozamašno iskustvo u industriji hrane stekao je po elitnim beogradskim restoranima koji ga i dan danas zovu kad je gusto. A kako u sebi poseduje preduzetničku žicu, ni kriv ni dužan uvideo je da će kvalitetan i dobar proizvod u stalnim količinama biti vrlo rado prihvaćen u takvim sredinama. Mic po mic, proizvod po proizvod - uvalio je sebe u mašinu: posao koji ne staje, kako sam kaže.

 

Na svom posedu, na obroncima Belog Potoka, Janko ima dva plastenika od po 2,5 ara. U svakom po 800 biljaka koje daju 10-18kg ploda. Ima u zakupu 5ari pod malinom. Pored toga i dve velike bašte.


Da ne nabrajamo, tu su: zelena salata, 4 vrste boranije, cvekla, mladi krompir, luk crni i beli, rotkvice, paprike, fenomenalnog paradajiza volujsko srce ceo plastenik, biljke poput mohito nane, ribizle, brusnice, jagode, samo 7-8 struka tikvica, a avako jutro se nabere po 5-6kg...


U planu je izrada staklenika za rasad, kao i sklapanje rashladne komore za povrće - delovi su već tu, samo treba stvariti vremena i za to ;)

S obzirom na veliku količinu i raznovrsnost proizvoda koje ima, iste prodaje kako restoranima tako i naveliko, a ujedno i nabavlja prvoklasnu robu iz drugih krajeva Srbije.

Od proleća 2017.godine sve svoje i najbolje što ima na tržištu Janko plasira na kućici/tezgi u samom centru Belog Potoka. Meštani kažu da on trenutno ima najbolje voće i povrće u selu. Pitajte slobodno za kućicu - nećete ga omašiti. 
Takode, svoje proizvode nudi i na tezgi u naselju Stepa Stepanović. Cene su, u zavisnosti od sezone, promenjive.

 

Kako je u pitanju pravo porodično gazdinstvo, da tako kažemo, oko kuće Borota ćete naći i kokoške, kozice, po koju svinju, zečeve, psa čuvara, fazane koji sami navraćaju da vide šta im slatko za pojesti ;) Tako kod Janka možete kupti i fenomenalan beli, stari, koziji sir.


A kad dođe jesenji/zimski period, Janko se ne smiruje, već sprema razne đakonije: od kiselog kupusa, ajvara, džemova, odličnog paradajz soka u flaši (bez konzervansa), ceđenih sirupa od drenjine i šipka....

Naravno, ništa to ne bi moglo da funkcioniše bez podrške porodice: sin Steva je operativac, ćera Tamara odlicna na kućici.

 

Do Janka je jednostavno doći: sve proizvode možete nabaviti na kućici u centru Belog Potoka - kada se spuštate sa Avale, skrenete kod Čarapićevog Bresta / Majdana, i preko Belog Potoka nastavite za Beograd. Kućica radi svakim danom od 6:30h ujutro do nekih 19h uveče u letnjem periodu. Nije potrebno najavljivati se ;)

Uskoro stiže i karta.


A slike raznih podavalskih đakonija koje gaju porodica Borota, slikanih ovoga leta, možete pogledati ovde: