Domaćinstva

Eko park Avala, Beli Potok

Eko park AvalaNa samim obroncima Avale, odmah ispod Avalskog tornja, raste i razvija se jedan prelepi projekat: EKO PARK Avala. Eko park obuhvata prirodno bogatstvo na više od 6 hektara (radi boljeg dojma: zamislite plac od 600 ari) koji presecaju dva potoka, a oko 2 hektara je pod šumom.


U Parku su, trenutno posađeni preko 900 stabala voća – od trešnje, šljive, breskve, lešnika, dunja, do mušmule i smokava, kao i nebrojano strukova/kućica povrća. Na imanju su i 3 plastenika u kojima dozreva prvo povrće – četvrti plastenik je u planu.
A sve voće i povrće je organsko! Sertifikovano. Urađena je priprema a nakon toga i sertifikacija zemljišta od strane Centra za ispitivanje namirnica, i sve šo izađe iz Eko parka je organski iliti kao kod babe i dede: pravo domaće. I to samo sezonski – nema paradajiza u maju! Jer, od preparata se koriste: voda za zalivanje, stajsko đubrivo za đubrenje, a pošto na placu ima puno koprive – ista se pokosi i pusti da odleži u vodi, i onaj sok što pusti je odličan za teranje bubica i drugiš štetočina: biljke se jedino njime namirišu.

Kraj na kome se prostire Eko park je bio više/manje netaknut već duži period vremena. Iako je isti ograđen – tu se ogu sresti i srndaći, i lisica kako uči tri mladunčeta da love...
Tako je plac, i pored silnih zasada, trenutno i jedno veliko gradilište: bageri su na licu mesta, probijaju puteve, koji će se još i asfaltirati, a u planu su, naravno i objekti razne namene: od oga da popijete kaficu posle šetnje kroz Park, preko prostorija gde će se praviti delikatesi od ovih fenomenalnih sirovina (džemovi, sokovi), do kolibica gde će deca moći da uče o pravom održivom razvoju, bez pametnih telefona i interneta.
U delu pod šumom predviđen je i prostor za razne domaće životinje – od kokošaka do kozica.

Pored toga što proizvode za jedan zdrav, hranjiv i organski obrok možete nabaviti direktno pod Avalom, višak koji ima, Eko parka trenutno plasira na još dve lokacije: tezga na Organskoj pijaci na Novom Beogradu i jedna tezga na banjičkoj pijaci. Ali, za sve informacije o dostupnom asortimanu, i o poručivanju, pozovite direktno Eko park na 061 148 2468.

Ako vas zanima kako sve to uživo izgleda, pogledajte par fotografija sa lica mesta: