Stari grad Žrnov

avala zrnovŽrnov ili Žrnovan je bila srednjovekovna tvđava smeštena na najvišem vrhu Avale, gde se sada nalazi Spomenik neznanom junaku. Najstarije utvrđenje na vrhu Avale podigli su Rimljani da bi kontrolisali prilaz Singidunumu (Beograd) ali i da bi zaštitili svoje rudnike koje su imali na obroncima Avale stotinak metara ispod vrha.

 

Na mestu nekadašnje rimske utvrde, podigli su Srbi u srednjem veku utvrđenje koje Osmanlije zauzimaju 1442. godine ojačavši mu tada istočni i južni deo bedema. Međutim već 1444. godine bivaju primorani segedinskim mirom na obnovu srpske despotovine i vraćanja tvđava Srbima.

Posle smrti Janoša Hunjadija i Đurđa Smederevca 1456. godine Osmanlije ponovo kreću na Srbiju i 1458. godine zauzimaju Žrnov u pokušaju da osvoje Beograd što im ne polazi za rukom. Sa padom Beograda 1521.godine Žrnov počinje da gubi svoj strateški značaj.

Dosta dobro očuvani ostaci grada su 1934. godine dignuti u vazduh da bi se na vrhu Avale podigao spomenik vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

avala zrnov

 

Izvor: znamenitostiavale.wordpress.com