Akcije podavalskih naselja kao vesnici proleća

Stiže proleće. Budi se priroda, a meštani podavalskih sela su uspešno pokrenuli razne akcije na lokalu.


Stanovnici Zuca su pokrenuli i sproveli akciju za očuvanje lokalnog groblja predaka. Zučko groblje je staro dva veka i svaka porodica zna gde se ko sahranjuje i to svi cene i poštuju. A ono što je nateralo meštane ovog podavalskog sela na ovu akciju jeste odluka SO Voždovac o sahranjivanju i održavanju na seoskim grobljima. Meštani su se pobunili i pisali peticije i jednoglasno rekli da će oni sami održavati groblje svojih predaka i da će nastaviti da plaćaju naknadu po domaćinstvu. Takođe, osniva se pravoslavno udruženje ''Gospođino Lice'' koje će biti  zaduženo za zaštitu spomenika i očuvanje groblja.

Čuvajmo svoju istoriju. Staro groblje u Ripnju je na primer porušeno i sada se tu naplaćuju nova grobna mesta.

zuce

 

Akcija koja je pokrenuta na polju infrastrukture u podavalskim naseljima jeste proširenje puta Pinosava – Resnik. Mesna zajednica Pinosava zajedno sa svojim meštanima proširuje put kako bi se moglo lakšim putem doći do Resnika, umesto što bi kružili, te bi time smanjili uštedeli vreme ''putovanja''. Takođe, u organizaciji Mesne zajednice Pinosava uređuje se teren za mini park Pariguz u Pinosavi.

 pinosava resnik


Jedna vrlo lepa, besplatna akcija je pokrenuta u Pinosavi, u organizaciji GO Voždovac i Konjičkog kluba ''Aleksandar'' pod nazivom ''Jahanjem do osmeha''. Ova akcija namenjena je deci sa smetnjama u razvoju, kao vid terapije i rehabilitacije. Osnovni cilj ove akcije jeste poboljšanje rehabilitacije koja je brža i zanimljivija za mališane. Svi zainteresovani se mogu javiti na broj telefona 063/440-800 i doći u Konjički klub ''Aleksandar'' u ulicu 3.novu 87 u Pinosavi.

 kk aleksandar

 


U naselju Ripanj, sprovedena je akcija čišćenja jedne od mnogobrojnih deponija. Udruženje "Moje naselje - Ripanj" je u saradnji sa Opštinom Voždovac organizovalo čišćenje divlje deponije u Erčanskoj ulici nakon prijave problema od strane meštana ovog naselja. Komunalna inspekcija oštine Voždovac je obeležila prostor i istakla upozorenje da je zabranjeno i kažnjivo bacanje smeća i otpada. Deponija se svakim danom sve više uvećavala jer nemarni i bezobzirni meštani nisu marili za zagađivanje okoline i neprijatne mirise koji su se širili ovim naseljem, iako se apelovalo da se smeće odlaže na mesta koja su predviđena za to. U najavi je još akcija čišćenja divljih deponija.

 ripanj

 


I poslednja akcija, za sada, je sprovedena je u Belom Potoku. Spomen česma ispred crkve Marije Magdalene koja je oskrnavljena od strane vandala, pre par dana je restauirana. Meštani ovog naselja su osudili vandalizam, očistili grafite i nadaju se da se ovo više neće ponoviti.

 beli potok

 

 

Kao što vidite, o tome da su meštani podavalskih naselja vredni ljudi, domaćini - svedoče prethodne akcije, a sigurni smo da će se ovaj trend nastaviti i da će u skorije vreme biti još akcija

Ne zamerite ako su kome pogrešno pripisane zasluge ili ko nije pomenut kao učesnik/organizator akcija: šaljite nam informacije sa lokala, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom objaviti.

 

Čuvajmo svoju okolinu, da nam svima ovaj kratak boravak na planeti zemlji bude lepši, a pokolenjima da ostavimo još bolje i lepše nego što je nas dočekalo.