O turizmu Avale

Turizam

Turizam


Avala je omiljeno izletište svim ljubiteljima prirode. Posebno je pogodna za stanovnike Beograda i okoline, jer im je na domak ruke. Osim automobilom, na Avalu se može doći i gradskim prevozom: 401, 402, 403, 404 i 406 (sa Banjice) do samog podnožja Avale. U letnjoj sezoni, autobus broj 400 vozi putnike od Slavije, pa sve do vrha Avale i nazad.

Opširnije...

Spomenik neznanom junaku

avala spomenik nezneanom junakuNa koti od oko 511m sagrađen je spomenik Neznanom junaku u znak zahvalnosti za sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadzbinu , a kojima se nije moglo utvrditi ime. U prošlim ratovima mnogo je takvih junaka bilo.

Opširnije...

Rudnici

Rimski bunar, rudarsko okno iz rimskog doba (VI veka) je znak bogate rudarske prošlosti Avale i okoline. Nalazi se neposredno ispod “Velike krivine” uzlaznog asfaltnog puta prema vrhu Avale, tridesetak metara od desnog pravca kružne staze oko Avale, tridesetak metara od desnog pravca kružne staze oko Avale: Česma Sakinac, Vajfertova Česma, Spomenik Neznanom junaku.

Opširnije...

Muzej rakije "Bojkovčanka"

muzej rakije bojkovcanka flasaU podnožju Avale, u Zucu, možete posetiti i Muzej rakije "Bojkovčanka", posvećen svim rakijama sa ovog podneblja, a prvenstveno kvalitetnoj prepečenici - šljivovici.

Opširnije...

Hotel Avala

hotel avala ulazZgrada hotela Avala podignuta je 1928. godine na zahtev kralja Aleksandra Pvog Karađorđevića, a za potrebe Ministarstva šumarstva i vodoprivrede Kraljevine Jugoslavije.

Opširnije...

Čarapićev brest

carapicev brestPutujući od tornja nizbrdo prema Beogradu, sa desne strane na blagoj padini prema Belom Potoku, smešten je planinarski dom "Čarapićev brest". Ime je dobio po poznatom junaku iz srpsko-turskih ratova Vasi Čarapiću rođenom u Belom Potoku, pod Avalom.

Opširnije...

Spomenik nastradalim ruskim veteranima

avala spomenik ruskim veteranimaNa nekih pedesetak metara niže od spomenika Neznanom junaku, dogodila se teška avionska nesreća 1964.godine, u kojoj su poginuli ruski ratni vereni koji su dolazili iz Rusije za Beograd na proslavu 20-to godišnjice oslobođenja Beograda od Nemačke vojske.

Opširnije...

Televizijski toranj

avalski tv toranjTelevizijski toranj je impozantan objekat koji je započet sa gradnjom 1961. godine a završen 1964.godine, po projektu Uglježe Bogunovića i Slobodana Janjića. Predat je na upotrebu 1965. godine.

Opširnije...