O turizmu Avale

Turizam

Avala je omiljeno izletište svim ljubiteljima prirode. Posebno je pogodna za stanovnike Beograda i okoline, jer im je na domak ruke. Osim automobilom, na Avalu se može doći i gradskim prevozom: 401, 402, 403, 404 i 406 (sa Banjice) do samog podnožja Avale. U letnjoj sezoni, autobus broj 400 vozi putnike od Slavije, pa sve do vrha Avale i nazad.

Rudnici

Rimski bunar, rudarsko okno iz rimskog doba (iz VI veka) je znak bogate rudarske prošlosti Avale i okoline. Nalazi se neposredno ispod “Velike krivine” uzlaznog asfaltnog puta prema vrhu Avale, tridesetak metara od desnog pravca kružne staze oko Avale: česma Sakinac, Vajfertova česma, spomenik Neznanom junaku.

Hotel Avala

hotel avala ulazZgrada hotela Avala podignuta je 1928. godine na zahtev kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a za potrebe Ministarstva šumarstva i vodoprivrede Kraljevine Jugoslavije.

Spomenik nastradalim ruskim veteranima

avala spomenik ruskim veteranimaNa nekih pedesetak metara niže od spomenika Neznanom junaku, dogodila se teška avionska nesreća 1964. godine, u kojoj su poginuli ruski ratni veterani, koji su dolazili iz Rusije za Beograd na proslavu 20-to godišnjice oslobođenja Beograda od Nemačke vojske.

Televizijski toranj

avalski tv toranjTelevizijski toranj je impozantan objekat koji je započet sa gradnjom 1961. godine, a završen 1964.godine, po projektu Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića. Predat je na upotrebu 1965. godine.

Spomenik neznanom junaku

avala spomenik nezneanom junakuNa koti od oko 511 m sagrađen je spomenik Neznanom junaku u znak zahvalnosti za sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadžbinu, a kojima se nije moglo utvrditi ime. U prošlim ratovima mnogo je takvih junaka bilo.

Muzej rakije "Bojkovčanka"

muzej rakije bojkovcanka flasaU podnožju Avale, u Zucu, možete posetiti i Muzej rakije "Bojkovčanka", posvećen svim rakijama sa ovog podneblja, a prvenstveno kvalitetnoj prepečenici - šljivovici.

Čarapićev brest

carapicev brestPutujući od tornja nizbrdo prema Beogradu, sa desne strane na blagoj padini prema Belom Potoku, smešten je planinarski dom "Čarapićev brest". Ime je dobio po poznatom junaku iz srpsko-turskih ratova Vasi Čarapiću rođenom u Belom Potoku, pod Avalom.

"Avalski doručak" kao promotivni brend podavalskih sela

26Pod Avalom žive prave domaćice. Vredne. One što ustaju u 4 ujutro jer treba da namire stoku, srede baštu, sve što ima po domaćinstvu, a onda odu na pijac i predstave onaj mali višak proizvoda koje imaju. Ono što prvenstveno prave za sebe, ali u malo većim količinama, pa ima ponešto i da mi ostali uživamo u tim đakonijama :)