Ambasadori Avale položili zakletve i učestvovali u tradicionalnom Prolećnom višeboju

7WWF akademija za prirodu“ je održana u petak, 22. marta, u predelu izuzetnih odlika na Avali, a sutradan su svi učesnici uzeli učešća i u tradicionalnom Prolećnom višeboju koji organizuje javno preduzeće koje upravlja Avalom: JP Srbijašume.


WWF – Svetska organizacija za prirodu je 2015. godine počela sa realizacijom projekta pod nazivom „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ u saradnji sa 5 zaštićenih područja: nacionalni parkovi Đerdap, Tara i Fruška gora, specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala.

Značajnu ulogu u realizaciji projekta imale su i škole, koje su svojim angažovanjem i posvećenošću nastavnika i učenika postale ambasadori za ova zaštićena područja. Veoma važna komponenta projekta odnosi se na razvijanje obrazovnih programa u navedenim zaštićenim područjima kao i povezivanje škola sa upravljačima tih zaštićenih područja. Na ostvarivanju cilja, a to je da ovih 5 zaštićenih područja budu prepoznata i kao obrazovni centri, aktivno su radile i škole i njihovi iskusni nastavnici i motivisani učenici.

ProjekatZaštićena područja za prirodu i ljude“, u okviru kojeg se sprovodi i „WWF akademija za prirodu“ ulazi u poslednju godinu realizacije sa odličnim rezultatima, čemu je angažovanje 4 ambasadorske škole i predela izuzetnih odlika Avala velikim delom doprinelo. 

U projektu su, između ostalih, ispred OŠ Stepa Stepanović, Kumodraž učestvovali i učenice: Anastasija Oluić, Teodora Šušnjević i Jana Jovanović, kao i nstavnice Tijana Jovović, geograf i Violeta Dupor (mentor projekta Avalomagija).

 

 

Ovako su izgledale dvodnevne akcije ambasadora:

-izvor fotografija: projekat Avalomagija, @sparrow11

 

A u tradicionalnom višeboju je učestvovalo 7 ekipa: đaci 4 osnovne škole - Ambasadori Avale: OŠ "Stepa Stepanović", OŠ "Aleksa Šantić", OŠ "Miloje Vasić", OŠ "Braća Jerković", gimnazija "Uroš Predić" iz Pančeva, Društvo učitelja Beograda, Predstavnici Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ambasade Švedske, Ministarstva prosvete nauke i thenološkog razvoja, Načelnik školske uprave Beograda i WWF ekipa ("Svetska organizacija za prirodu").

Kako je sve to izgledalo, pogledajte ovde:

 

 -izvor fotografija: @sparrow11