Biti Čovek u zlo doba

Svi znamo da je, kako u zemlji, tako više-manje i u celome svetu, vanredno stanje. I da treba samo da sedimo kući. Samo. Kao da je to lako.


Prvo, dosta naših komšija i dalje mora da ide na posao - od medicinskih radnika do vozača GSPa. Mnogi ostaju bez posla (zamislite koliko ima mušterija u frizerskim salonima sada, kada svima savetuju ostanak kući) - privatnici i komšije zaposlene u tom sektoru će na svojim plećima poneti najteži deo ovog Stanja.
A za komšije poljoprivrednike ne možemo ni da zamislimo koliko je važno da ipak izađu na svoje njive, livade, bašte i štale i zasade/prehrane ono što ćemo svi jesti.

 

Deca su nam već par dana u stanovima.

Čuj stanovima - kod nas su u kućama! Da li shvatate koliko su deca iz sela, sa kućom, okućnicom i čak i malom poljoprivrednom ekonomijom u prednosti od dece iz centra grada? Zamislite mladi bračni par sa troje dece u jednoj kutiji od 65 kvadrata, koje savetuju da ne izlaze napolje?

U ovakvim vremenima se najviše pokazuje kako trebamo živeti u dodiru sa prirodom. I zato cenite svaki kvadrat okućnice, svako drvo svog voćnjaka, svaki ar njive, svaku životinju koju hranite, i svaku baštensku glistu koje će vaše dete danas da iskopa!

 

I ponašajte se odgovorno!

Redovno perite ruke, nosite maske kada izlazite (ako ih nemate, pitajte komšinicu koja je iz dosade izvadila staru šiveću mašinu da vam je sašije), i izbegavajte bliske kontakte tipa grljenja i ljubljenja. Samo tako možemo doprineti da se ovaj Nevidljivi neprijatelj ne raširi i odnese mnoge živote.

 

Zašto ne puštaju starije napolje?

Jer su najugroženiji. Ako im neko prenese virus, oni će biti ti koji će postati teži slučajevi i trebaće im medicinska pomoć. A "trijaža" u medicini je nemilosrdna: ako dođe do toga da mora da se bira između jedne starije osobe i vas od 40, oni otpadaju. Ako dođe do toga da se bira između deteta i vas, vi otpadate!
I zato ne smemo da dozvolimo da dođe do toga.

 

A u isto vreme moramo biti i ostati Ljudi.

Saosećajni, jer nije nam ni prvi (a verovatno ni poslednji) put da smo u kriznoj situaciji.
Osvrnite se, pogledajze ljude oko sebe - sada su svi rođaci dalje - komšije su oni koji nam prvi mogu pomoći ako nam zatreba i kojima je potrebna pomoć!

Pitajte starije oko vas da li im treba nešto iz prodavnice. Nemojte da vam smeta vriska dece - nisu oni krivi što smo ih u zatvor stavili.

Grad Beograd je oranizovao svoju volontersku službu. Broj telefona za opštinu Voždovac je 011 245 7931. Ali imajte na umu da je naša opština poveća.

Ustanova kulture Beli Potok takođe nudi pomoć svakoga dana od 12 do 18h - moćete ih kontaktirati na 064 8456357, 060 1800570, 064 2257811 i 069 3907221.

Od srca hvala i komšijama koji su se sami ponudili za pomoć: Alekesandar Stričević iz Belog Potoka može pomoći; Milica Živojinović radi u domu i ona nudi pomoć kada nije na poslu itd.


Javite ko je još spreman da pomogne, broj telefona, i lokacija - gde bi mogao da pruži pomoć.

Što nas je više, brže i lakše će proći ovo Loše doba.

Unapred hvala!

 

Budite dobro i ostanite kućama!