Domaći džemovi, turšija, sokovi i rezanci izlaze iz "sive zone" - Pravilnik olakšava prodaju u marketima, ali postoji jedno ograničenje

S obzirom da se bavimo razvojem domaćinstava - poljoprivrednih gazdinstava, objavljujemo vest koja im može značiti, a tiče se novog pravilnika o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla.

 

Od 1. marta počinje sa primenom pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, kojim će poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode i time, kroz dodatu vrednost, obezbede prihode.

Nacionalnim propisom biće olakšana trgovina malim proizvođačima neprerađene i prerađene hrane biljnog porekla kao što su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, nisko kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi.

Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, a u svojoj magazi imaju širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar.

Koje se količine hrane smatraju malim količinama

 

Sve se priprema na tradicionalan mačvanski način, od voća i povrća koje sami proizvode. Ovim pravilnikom, ističu, prodaja će biti znatno olakšana.

"To je odlična stvar i olakšava nam mnogo jer i nama je cilj da se ne mučimo previše, što je do sada bio slučaj. To će mnogo značiti sitnim proizvođačima. Imajte u vidu da seljaci i ne barataju kompjuterima pa i ne znaju kako da plasiraju svoje proizvode. Osim toga, često se događalo da su bili na meti mnogih inspekcija, a ovako će nesmetano moći da prodaju na pijaci, u piljarnicama i, što je najvažnije, na kućnom pragu",  kaže Zoran Gačić.

Benefite će imati pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje najmanje 50 odsto hrane koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva. Proizvode moći će nesmetano prodavati direktno na gazdinstvu, zelenoj pijaci, maloprodajnom objektu, prodajom dostavom na kućnu adresu i manifestacijama.

Danijela Gavrić, magistar zaštite životne sredine i predsednica Udruženja mladih ekologa koja podržava poljoprivrednu proizvodnju na području Mačvanskog okruga, ističe da će ovaj pravilnik značajno olakšati izlazak na tržište mnogim domaćinstvima.

"Kada se posmatraju ponuda i potražnja za poljoprivrednim prehrambenim proizvodima koje tržište traži, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za ljudsku upotrebu znatno raste. Samim tim i konkurencija na tržištu se smanjuje, što poljoprivrednicima omogućava bolji plasman i veću zaradu", kaže Danijela Gavrić.

 

 

Izvor: blic.rs