Marš na Drinu na Avali

2018.05. prvomajski uranakPrase na ražnju, trubači, šatori, roštilj, luna park, pa čak i policijski orkestar učinili su da prvomajski provod na Avali bude baš kako to za uranak i dolikuje.

 

Većina izletnika je na dobru zabavu u prirodi došla još 30. popodne, a kako kažu, spavanja nema.

"Izgledalo je da će biti kiše, ali na sreću nije bilo, pa smo celu noć mogli da lumpujemo", ispričala je Andrijana Milić, koja je na uranak stigla sa još nekoliko prijatelja. Njihova muzika je najglasnija u okolini, a kažu da ih mogu nadjačati samo trubači koji su ubrzo stigli i obišli jedan krug od restorana "Avala" do tornja. Kod tornja zvuci su se mešali sa "Maršom na Drinu" u izvedbi policijskog orkestra koje je tu da svima ulepša dan.

Na svakom ćošku okreće se prase na ražnju, a svako tvrdi da je njihovo najbolje.

"Doneo sam prase iz Mačve, ma nema bolje", kaže Jovica Stanojević.

On je sa prijateljima došao da porodično provede ovaj dan, a doneli su i pršutu, sir, kulen, sve domaće proizvode.

Toplo vreme nije sprečilo Pavla Joksimovića, stogodišnjaka da dođe sa Ripnja i uživa sa omladinom. On je bio glavna atrakcija, a mladi su ga odlično prihvatili, saslušali, a on kaže da rado dolazi na Avalu i da mu godine nisu problem da se upusti u avanturu.

Oni koji su jutros došli pristavljaju roštilj i navode da nemaju u planu baš ništa da rade osim da uživaju u lepom i slobodnom danu.

Neki su se baš opremili za dvodnevno praznovanje.

"Hodnik, dnevna soba, kuhinja..." tako grupica mladih opisuje svoj šator koji je potpuno opremljen, tako da su mogli malo da odmore, budući da su stigli juče popodne.

"Naša je tradicija da baš ovde kod tornja postavimo šator. Dolazimo godinama, a najviše nam odgovara što je sve osvetljeno od tornja", objašnjava Ksenija Milić i dodaje da stalno upoznaju nove ljude, te da su privukli veliku pažnju ne samo šatorom, već i svirkom uz vatru i gitaru.

Prodavci zadovoljno trljaju ruke i kažu da najveću gužvu očekuju popodne.

"Nešto je manja gužva nego prethodnih godina, ali ne žalimo se", priča Slađana Ristić, prodavačica suvenira koja dodaje da je proizvoda je mnogo više nego uobičajenim danima.

Za sve one koji su u prolazu, pa nisu poneli roštilj, mnogobrojni restorani nude kako kroz šalu kažu, "zdravu hranu": ćevape, pljeskavice, ali i jagnjetinu i prasetinu.

Trgovci su iskoristili priliku da lepo zarade, jer je sve i duplo skuplje nego obično. Tako obična turska kafa u plastičnoj čaši košta 150 dinara. Slična situacija je i sa sokovima, tako da većina na to poručuje "ne, hvala" i drži se svojih rančeva i torbi...

Mnogo je i stranaca, najviše Kineza koji nasmejano uživaju u tradicionalnom srpskom uranku.

Policija je sve obezbedila, kao i vatrogasci, a događaj je posetio i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je tom prilikom svim građanima Republike Srbije čestitao je Međunarodni dan rada.

"Svim građanima Republike Srbije čestitam Prvi maj. Ovo je praznik kada treba da se setimo svih onih koji su se izborili za prava radnika, ali i dan kada primerom treba da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas su na terenu, rade kako bi osigurali bezbednost i bili tu ukoliko ljudima zatreba pomoć", istakao je Stefanović.

 

Dežurne ekipe vatrogasaca i policije

Ministar je precizirao da su na izletištima angažovani pripadnici vatrogasno–spasilačkih brigada koji vode računa o tome da neka vatra slučajno ne uzrokuje požar.

"Pripadnici policije opšte nadležnosti danas će patrolirati na svim lokacijama u Srbiji na kojima se okuplja veći broj građana kako bi osigurali maskimalnu sigurnost i bezbednost", dodao je Stefanović.

Prema rečima ministra, doprinos bezbednosti pružiće i pripadnici interventne jedinice, Policijska brigada, saobraćajna policija i sve druge jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

 

Izvor: blic.rs