Počela izgradnja pontona na jezeru u Resniku

Na jezeru Pariguz u Resniku u petak 12.06. počelo je postavljanje pontona, čime je pokrenuto preuređenje ovog jezera.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će se preuređivanje jezera odvijati u tri faze, prva podrazumeva izgradnju pontona i parkinga za automobile, druga faza uređivanje šetališta, a treća izgradnju sportsko-rekreativnih sadržaja.

"Cilj je da Resničko jezero bude uređeno kao Ada Ciganlija i da postane mesto koje će posećivati svi Beograđani", naveo je Vesić i zahvalio Opštini Rakovica koja je inicirala ovaj projekat i u tome bila veoma uporna.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ovaj projekat realizuje u saradnji sa Vladom Srbije iz Sredstava za razvoj turizma. Vlada je omogućila kupovinu pontona, ali i pomaže u realizaciji ostatka projekta, prenosi Beoinfo.

Posao izrade i postavljanja plutajućeg pontona poveren je beogradskoj kompaniji Inova, sa kojom je Sekretarijat za privredu Beograda potpisao ugovor, a vrednost radova je 10.375.800 dinara.

Plutajući objekat – ponton, kako je navedeno u dokumentaciji, služiće isključivo za kretanje pešaka. Ponton će biti postavljen na sredini jezera i omogućiće posetiocima neposredniji dodir sa jezerom. Bruto površina pontona sa stepeništem iznosiće 480 m2.

Kako se navodi u obaveštenju o zaključenom ugovoru, izvođač radova se obavezuje da radove izvede u roku od 90 dana.

Uz izgradnju pontona, predviđeno je da krene i gradnja parking-prostora, odmorišta i stepeništa, a za ovaj posao zadužena je kompanija Fenix Inženjering Plus ZR iz Beograda. Radovi su vredni nešto više od 7 miliona dinara.

Parking prostor, će prema dokumentaciji biti pozicioniran severno od jezera, a levo od pešačke pristupne staze. Imaće ukupno 37 parking mesta. Odmorište, će biti pozicionirano tako da se uklopi u kongfiguraciju terena i zadržaće polukružnu formu.

Podsetimo, izgradnja pontona i ostalih sadržaja, je prva faza, u okviru projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik", potpisanog prošle godine između Opštine Rakovica i Sekreterijata.

U okviru druge faze predviđena je izgradnja šetališta, dva odmorišta i mobilijara a u poslednjoj, trećoj fazi, planirano je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Ponton i ostali sadržaji će se raditi, prema idejnom projektu iz marta 2019. godine, koji je izradio Nenad Jovanović iz Ateljea za arhitektonsko projektovanje Slide Studio Beograd.

 

 

Izvor: ekapija.com