Raspisan konkurs: Najbolja ideja za Avalu

Raspisan je konkurs kojim bi se omogućilo očuvanje, ali i harmonično korišćenje beogradske planine. U dizajniranju urbane šume mogu da učestvuju svi sugrađani bez obzira na zanimanje i interesovanje.

 

Avala je zaštićeno prirodno dobro i raj za sve one koji žele da budu blizu, a daleko od grada. Mesto je gde opstaje gotovo više od 600 biljnih vrsta, gde su utočište našle brojne ptice i sisari. Ova zelena lepotica visoka, prema poslednjim merenjima, 506 metara, odavno je i jedna od glavnih destinacija turista. Čak i sada u vreme korone.

Da bi ovu beogradsku planinu oplemenio, Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa JP „Srbijašume” objavio je konkurs za izbor najbolje ideje za urbane šume pod nazivom „Najbolja ideja za Avalu”. Konkurs je raspisan u okviru projekta Evropske unije „URBforDAN”. Cilj ove ekološke priče je da se pronađu najbolje ideje za dizajn novih održivih rešenja u području zaštićenog prirodnog dobra Avala koje će promovisati njeno očuvanje i istovremeno stvoriti harmoniju i razumevanje među različitim grupama korisnika.

"Pozivamo zainteresovane da daju doprinos u kreiranju budućeg izgleda Avale i Šuplje stene, tako što će izložiti svoje ideje o unapređenju ovog područja; izgradnji novih sportskih terena, postavljanju mobilijara – klupa, stolova, senika, određivanju mesta za miran odmor i meditaciju, trasiranje novih pešačkih ili biciklističkih staza... Ograničenja za kreativnost ne postoje", kažu u sekretarijatu.

Da učestvuju u konkursu pozvani su studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, katedre za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu, ali i ostali sugrađani nezavisno od uzrasta, zanimanja ili interesovanja.

"U centralnim delovima grada već postoje različiti negativni faktori koji utiču na zdravlje sugrađana, a ozelenjavanjem i regulisanjem površinskih voda Avale doprineće se otpornosti centralne zone grada na klimatske promene. Uspešnom primenom prirodom inspirisanih rešenja istovremeno bi se unapredio kvalitet životne sredine i podstakao strateški razvoj Beograda kao zdravog i zelenog grada", ističu u sekretarijatu.

Konkurs je otvoren do 30. oktobra 2020. godine, što je ujedno i krajnji rok za podnošenje prijava (do ponoći). Rezultati konkursa biće objavljeni do 15. novembra 2020, a pobednici će imejlom biti obavešteni o rezultatima i neophodnim detaljima.

 

 

Izvor: politika.rs