Volonterska akcija „Hajde da očistimo Avalu“

Omiljeno izletište Beograđana i jedna od najposećenijih turističkih tačaka prestonice, avalsko izletište, očišćeno je u volonterskoj akciji „Hajde da očistimo Avalu“ u organizaciji AmCham-a.

 

Događaj je organizovan u sklopu aktivnosti Odbora za zaštitu životne sredine Američke privredne komore i realizovan je uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i u partnerstvu sa kompanijama članicama AmCham-a, opštinom Voždovac, Šumskom upravom „Avala“, JKP Gradska čistoća, Planinarsko-sportskim klubom Balkan i mnogim drugim. Tokom akcije očišćene su zelene površine oko Avalskog tornja i reon Šuplja stena, kao i pešačka staza do Avalskog tornja kroz šumu i automobilski put do vrha i nazad.

„Naša Avala zavisi samo od nas! Zato smo zajedničkim trudom velikog broja volontera, zaposlenih u kompanijama članicama AmChama , kao i našim partnerima, danas bili „još jedna vredna ruka“ na terenu. Osim čišćenja, cilj današnje akcije jeste podizanje svesti o ključnim pitanjima životne sredine, a jedno od njih je i upravljanje otpadom.“– istakla je Andrea Radonjić, predsedavajuća AmCham Odbora za životnu sredinu i dodala: „Odbor za zaštitu životne sredine nastoji da podigne svest o ključnim pitanjima životne sredine i ukloni regulatorne prepreke koje se odnose na upravljanje otpadom, cirkularnu ekonomiju i druga goruća pitanja ekološke politike. Cilj je usklađivanja domaćih propisa sa regulativom EU i omogućavanje njihove nesmetane implementacije u praksi. U ovom poslu imamo odličan i konstruktivan odnos sa Vladom Srbije, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i ostalim nadležnim organima sa kojima ćemo nastaviti da sarađujemo na ovim pitanjima i u periodu pred nama“.

Učesnike današnje akcije „„Hajde da očistimo Avalu“ pozdravili su i Marija Tubić iz šumske uprave „Avala“, Jelena Dimitrijević Gajić, menadžerka za odnose sa javnošću Avalskog tornja i Milanka Arsić, iz Planinarsko-sportskog kluba Balkan.

Komanije Coca-Cola HBC, Marbo Product, Nelt, Atlantic grupa i Mars su obezbedile vodu, sokove, grickalice i slatkiše za volontore, a kompanija Ball Packaging Europe je opremila sve učesnike zaštitnim rukavicama i kesama za odlaganje otpada.

U fokusu Odbora za zaštitu životne sredine AmChama su poboljšanje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom, kao i nastavak dijaloga sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Agencijom za zaštitu životne sredine i drugim partnerima, sa ciljem jačanja kapaciteta lokalne samouprave u ovoj oblasti.

 

Izvor: amcham.rs