Za obnovu Avale oko 11 miliona

OBNOVA šume na Avali, koju je veliko nevreme pre skoro mesec dana oštetilo i mnogo stabala iščupalo iz korena, koštaće više od 11 miliona dinara.

 

Stradalo je čak 2.410 kubnih metara stabala. Posle nevremena u junu, još se procenjuje šteta na planini.

Kompletna procena štete još nije završena, ali, prema trenutnom stanju, beogradska planina ličiće na staru tek 2018. godine!

- Do sada smo ustanovili da je stradalo 2.410 kubnih metara stabala, ali taj broj sigurno će biti veći kada kompletiramo podatke o šteti - kaže u ime Šumske uprave Avala preduzeća "Srbijašume" Milan Ugrinić. - Trenutno radimo na sanacionom planu i raspisan je tender za korišćenje šume. Nakon toga sledi obnova.

Prema rečima nadležnih, najpre je potrebno da se oštećena stabla prerade. Neko drveće biće isečeno kako bi se iskoristio njihov donji deo, dok će drugo biti pretvoreno u materijal za ogrev. Kada se posle seče i izrade, stabla prebace na stovarište, sledi pošumljavanje, što može da traje do 2018. godine.

- Izvaljena stabla na izletišnom delu, koja su šokirala sugrađane nekoliko dana posle nevremena, u stvari su bezazlena šteta. Ekološka katastrofa vidi se od Spomenika neznanom junaku nizbrdo do izvora Sakinac, prema šumskoj upravi - ističe Ugrinić.

Raščišćeno je sve ono što je JP "Srbijašume" uspelo da skloni bez tendera, poput izlomljenih debla i grana na stazama, ili uništenih suvenirnica preko kojih su pali delovi drveća. Kako kažu iz Šumske uprave, Avala je sada potpuno bezbedna za posetioce, ali da se planina potpuno oporavi potrebno je vreme.

STRADALE MLADICE JELA KOD SPOMENIKA

PRE ovog razornog nevremena, Uprava Avale pamti i ono 2014. godine. I tada je prestonička planina pretrpela štetu, ali su tada najviše stradale jele kod Spomenika.

One su ponovo zasađene, međutim, sada su od njih ostali samo panjevi. U narednom periodu biće nabavljene nove sadnice.

Izvor: novosti.rs