Započeo projekat Mali farmer

mali farmer logo small"Mali farmer" je projekat Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj i portala avalainfo.com. Ideja projekta je upoznavanje predškolske gradske dece sa životom i radom malih poljoprivrednih proizvođača – načinom na koji oni uzgajaju povrće i voće i gaje domaće životinje.

 

Mnoga deca danas rastu u urbanim sredinama bez dodira sa selom i seoskim životom. Mi želimo da im približimo seosku atmosferu – način na koji naši farmeri proizvode hranu i da probudimo dečiju svest o vrednosti hrane proizvedene na takav način.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Američke ambasade u Beogradu organizovaćemo za decu iz 15 beogradskih vrtića tokom maja, juna, septembra i oktobra poludnevne izlete na području Avale i podavalskih sela.

U prvom delu posete deca će boraviti na nekom od podavalskih poljoprivrednih domaćinstava gde će imati priliku da dožive atmosferu na seoskoj farmi. Oni će moći da vide i uberu plodove u bašti, obiđu i pomaze životinje i probaju proizvode naših vrednih domaćina.

Nakon boravka na domaćinstvu deca će, zajedno sa šumarskim inženjerima JP Srbijašume, obići deo šume na Avali i na ekološkoj radionici upoznati se sa šumskom florom i faunom.

Naš cilj je da zainteresujemo decu za njihovo prirodno okruženje i upoznamo ih sa načinom na koji nastaje hrana koju svakodnevno konzumiraju.

 

Kako vaš vrtić može da učestvuje?

Zahvaljujući finansijskoj podršci Američke ambasade u Beogradu učešće u ovom projektu je potpuno besplatno. Obezbeđena su sredstva za dobar i siguran transport do Avale, boravak na domaćinstvima i užinu, kao i honorari za vaspitačice.

 

Za učešće na projektu potrebno je da popunite formular na sajtu www.malifarmer.com