„Žrnov fest“ – Spektakularno putovanje u srednji vek

Gradska opština Voždovac vas poziva da u nedelju, 12. septembra posetite „Žrnov fest“ na Avali, u okviru Manifestacije „Dani evropske baštine“.

 

Posetioci će od 12 časova, za kada je predviđeno svečano otvaranje, moći da vide i čuju kako su izgledali srednjovekovni viteški turniri, bazari, zvuk nakovnja i čekića, udarac mača o mač i takmičenje u veštini streličarstva, kao i ples i muziku srednjovekovne Srbije.

U podnožju Avalskog tornja, preko puta crkve brvnare biće postavljen bazar sa srpskim srednjovekovnim oružjem i oklopima. Putovanje u prošlost otkriće i kako su izgledale kovačnice, streličarski zanat, doneće saznanje na koji način se ratovalo i koje su veštine bile neophodne u borbi i lovu.

Posetioci će moći da učestvuju u raznim radionicama među kojima su i freskoslikarstvo, kaligrafija i mozaik.

Za najmlađe je obezbeđeno i jahanje konja tako da pozivamo svu decu u pratnji roditelja da uzmu učešće u ovoj bajkovitoj manifestaciji i rekreativno uživaju u jahanju.

Opština Voždovac organizuje„Žrnov fest“ u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.
Pozivamo vas da zajedno oživimo put kroz vreme u srednjovekovnoj tvrđavi Žrnovu, smeštenoj na najvišem vrhu Avale. Ulaz je slobodan.

PROGRAM:

• 12:00 sati SVEČANO OTVARANjE - „Žrnov fest“ će otvoriti Dejan Savić, izaslanik predsednika Republike Srbije

• Radionice i srednjovekovni bazar:freskoslikarstvo, kaligrafija, mozaik (predavanja)
• Srpsko srednjovekovno oružje i oklopi, kovačnice, streličarski zanat, obuke načina ratovanja, borbi i lova, muzike i plesa
• Bohurt borbe
• Konjičke viteške igre
• Džausting turnir (borbe vitezova)
• 20:00 sati SVEČANO ZATVARANjE „ŽRNOV FESTA“

Opština Voždovac obezbedila je autobuski prevoz za građane. Prijave se vrše na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Molimo Vas da dostavite svoje ime i prezime i kontakt telefon do petka, 10. septembra u 12:00 časova.

 

 

Izvor: FB Gradska opština Voždovac