Život u podavalskom kraju

Kada se kaže Avala, prva asocijacija nam bude čist vazduh, priroda, uživanje, odmor.

 

No, postoji nešto što u podavalskom naselju šteti i koliko zagađuje okolinu, toliko i ugrožavati živote stanovnika. A to je nepostojeća kanalizaciona mreža.

Meštani naselja Beli Potok požalili su se na svoj komšiluk.

U nekadašnjoj ulici Patrijarha Germana, sada Veljka Vujičića, koja vodi do Eko Parka, pojedinci ispuštaju septičke jame na put

Što je najgore od svega, fekalije koje idu po putu slivaju se u šaht od vode koja se nalazi sa leve strane puta, te se ta ista voda ne može konzumirati iz jasnih razloga – zagađena je!

Takođe, taj isti šaht od vode je večito pun, i radnici vodovoda ne mogu pristupiti vodomeru kada je to potrebno - još jedan problem. Ne mari se ni za led po putu tokom hladnih zimskih dana, koji nastaje ispuštanjem septičkih jama. 

O neprijatnim mirisima, kao nuspojavi, da ne govorimo. Čim padne kiša, neprijatni mirisi su tu. Pa i kad je lepo vreme. Ljudi požele popiti kafu na svojoj terasi, u svome dvorištu, otvoriti prozore, ali... 

S obzirom, da ulica vodi ka kompleksu "Eko Park", jasno je da je prometna i da svakog dana sve više turista provodi svoje slobodno vreme i uživa u lepoti ovog jedinstvenog projekta. Međutim, komšiluk ne mari ni za to. 

ispuštanje septičkih jama na put 1 ispuštanje septičkih jama na put 2 fekalije u šahti za vodu ispuštanje septičkih jama na put 3

 

 

 

 

 

A o izgradnji kompletne kanalizacione mreže za ceo podavalski kraj može samo da se nagađa. To je priča koja se, nekako slučajno, uvek potegne pred političke izbore. O oslabljenoj elekto mreži, konstantnim nestancima vode (pogotovo u letnjim mesecima) da ne pričamo. Kada nestane struje, naravno, ne radi ni telekomunikaciona mreža... Infrastruktura podavalskog kraja je u vrlo lošem stanju, a kako se kraj sve više populizuje zbog blizine i prirode na jednoj, i grada na drugoj strani, u najavi su samo dodatne gradnje stambenog prostora tj nova opterećenja postojeće infrastrukture koja je već u problemu. Jednom rečju, kvalitet života u podavalskom kraju drastično opada godinama i hitno su potrebna velika infrastrukturna ulaganja. 

 

Kao i svako rešavanje lokalnih problema, problem ispuštanja septičkih jama meštani su pokušali da reše prvenstveno mirnim putem. Da zaleče, kad već ne mogu da izleče: uz molbu, probali su da dođu do rešenja sa komšijama koji prave trenutni problem. Međutim kako efekta nema, moralo je uslediti dalje informisanje mesne zajednice Beli Potok i komunalne inspekcije, koja uredno izlazi na teren i piše tužbe koje takođe nemaju efekta.

Kako do sada niti jedna vlast u ovome gradu i ovoj opštini nije uspela rešiti pitanje kanalizacije u svim podavalskim selima, postavlja se pitanje, šta je potrebno uraditi, kome se požaliti da taj problem dođe do rešenja? 

Kako je meštanki ove ulice više dozlogrdilo da gazi po fekalijama (jer nekuda mora proći do svoje kuće), stvaranje neprijatnih mirisa, nastajanje leda zimi, pun šaht fekalija i nepristupačnost vodomeru, rešila je krenuti u: borbu! Počela je sa obraćanjem mesnoj zajednici, obratila se nama; poslala je dopise sa svim slikama i dokazima (koje možete videti i sami) u opštinu Voždovac.

Da li će se uspeti rešiti pitanje kanalizacije u ovoj ulici; da li će grad i opština uvideti šta je njihov posao i gde treba da ulažu sredstva - ostaje nam da vidimo.

 

ispuštanje septičkih jama na put RipanjDa ovaj slučaj ispuštanja septičkih jama na ulicu nije usamljen, govori nam i prilog grupe "Moje naselje Ripanj", koji su na svom IG profilu takođe objavili fotografiju ispuštanja septičke jame od strane pojedinaca u Ripnju, ulica Palanski put - čitavih 100 metara od pijace i glavne ulice Ripnja.

 

Apelujemo na sve građane podavalskog kraja da ne ispuštaju jame na put već da angažuju ovlašćene operatere, kako ne bi i drugima i sebi ugrožavali život i zagađivali prvenstveno sredinu u kojoj sami žive!

Takođe, apelujemo na opštinu Voždovac i na Grad Beograd da hitno usmere sredstva i izvedu projekte ojačavanja svih infrastrukturnih mreža podavalskog kraja, kako bi mogli zajedno da živimo kvalitetnijim životima.