Domaćinstva

Domaćinstvo braće Rajković, Zuce

braca Rajkovic copyBraća Rajković su mladi, perspektivni momci. Pored svog redovnog posla, shvatili su šta znači ozbiljno voditi jedno domaćinstvo, koje su prednosti i mane tog posla, i ozbiljno se bacili na razvoj svog domaćinstva.

 

Poljoprivredno gazdinstvo Biljane Rajković je davno registrovano. Ova kuća je dugo već prodavala sir, jaja, i druge proizvode svojim redovnim mušterijama. A priča o rakiji je počela lagano, pre 15ak godina. Naravno, preduslov cele priče su bašta i voćnjak podno samog Tornja, gde se gaji od jagoda, trešanja, do malina, šljiva, grožđa...

Naravno da se rakija prvo pravila samo za svoje potrebe. Onda su najbliži počeli da kupuju po koju litru, pa po koju litru za njihove najbliže, a braća su u svemu tome videla pravu priliku. I bacili se na razvoj iste:


-proizvodi se godišnje oko 5.000 litara rakije
-5 vrsta trenutno: šljiva, kajsija, viljamovka, dunja i loza
-prave se i likeri u manjim količinama: višnjevača, orahovača, malinovača
-posle analize, Enološka stanica Vršac je izdala sertifikat o ispravnosti/kvalitetu alkoholnih pića
-urađeno je brendiranje
-i sad se ide u pravu promociju brenda
-gradi se novi objekat od 80 kvadtrata samo za proizvodnju rakije
-a u međuvremenu su ušli u neke beogradske kafane i restorane sa većim količinama
-i vino se proizvodi u količinama oko 1.000 litara godišnje - imaju svoje zasade tamnjanike

Braća su od malih nogu su u bašti i po dvorištu. Znaju šta je rad. Otac Milivoje-Miša je zadužen uglavnom za obradu zemlje (imaju svojih 3 hektara obradive površine, 1 hektar pod šumom, a uzimaju i u zakup 2 hektara); majka Biljana je zadužena za životinje: imaju dve krmače, prasiće; kokošaka... Pre 7-8 godina su zasadili 40 stabala mladog voća kojeg sada beru, a i baka pomaže koliko može.

Biljana u sezoni vikendima voće i povrće nudi na pijaci u Bloku 45. Kada budete došli u ovo domaćinstvo, možete potražiti:
jaja
vino u buteljama od 0,75l
rakije su u umbalaži od 0,7l
-šljiva
-kajsija
-viljamovka
-dunja
-loza
svi likeri su isto u ambalaži od 0,7l
svinje / prasići
domaći voćni sirupi...

Domaćinstvo se nalazi u delu podavalskog sela Zuca zvanom Brđani - može se doći sa obe strane Avale, ulica 17.Nova. Kako su domačini vikendima dosta zauzeti, pre posete se obavezno najavite na neki od brojeva: Dejan 064 223 0838, Nenad 065 525 2591 ili majka Biljana 064 350 2758.

Evo tačne lokacije domaćinstva:

 

 

Slike sa ovog domaćinstva možete naći ispod, a profil istog pogledati i na Gugl pretraživaču.