Da li vi čistite ili prljate svoj kraj?

Kako se u politici uvek delimo na Za i Protiv, tako se i sad, u ovom 'ekološkom ratu' zvanom i #čistaOkućnica, delimo isključivo na one koji Prljaju i one koji Čiste svoj kraj. Na kojoj ste vi strani? 

Ne možemo za sve kriviti državni aparat.

Kvalitet života u jednoj mesnoj zajednici/opštini/gradu tj državi jeste pokazatelj sposobnosti određenog državnog aparata, ali moramo priznati sami sebi: mi smo ti koji prljaju tj čiste svoju okućnicu, svoje naselje i svoj grad! Mi, naši rođaci, naše komšije - svi smo mi i samo mi naaaaaaaajviše odgovorni za svaku onu plastičnu kesu na drvetu!

O deponijama, ispuštanju septičkih jama na ulicu, i sličnim primerima da ne pričamo - već smo pisali o tome kako je 'lepo' živeti u podavalskom kraju.

 

Ali, uvek ima i onih svetlih primera, koji sijaju jaki kao Zvezde Danice i daju nadu u bolje sura! O tim primerima trabamo pričati, promovisati ih, i na kraju uzeti tu plavu kesu i pokupiti smeće dok šetamo šumom! Da vide deca da je normalno počistiti svoju okolinu. Svoju životnu sredinu! 

#nijeblam, što bi rekli ekolozi. 

 

-Ove devojčice su pokupile smeće sa livada u ulici Zmaja od Avale. Nacrtale, nasmejale se, pokupile i pokazale nam kako se to radi sa lakoćom, od srca.

-A ovaj komšija je otvorio instagram stranicu da bi pokazao kako jedan mali, običan čovek, može činiti velika dela! Po principu #krenipromeni. Nije teško i nije blam! 

-Već smo pisali šta se sve može postići kad se komšije udruže!

-A koliko svaki najobičniji ekološki svestan post uticajnih osoba/brendova na drustvenim mrežama znači - to bi rekli da je neprocenjivo! Nakon ovog posta je odmah usledila akcija čišćenja pomenutih lokacija...

 

p.s. Iz JP Srbijašuma su obećali da će da pomognu oko odnošenja svog prikupljenog smeća koji je duboko u šumi. I svaka im čast za to. Dakle, patike na noge, plavu kesu u ruke, pravac šuma i slobodno se pridružite u slanju lokacija :)

 

I bacite pogled: