Porodična radionica "Selu u pohode" ove nedelje u Zucu - Multi kreativni studio Zoran

Posle vrlo uspešne prošlogodišnje, stiže još jedna porodična radionica: "Multikreativni studio Zoran" poziva na seoski dan nadomak Beograda - "Selu u pohode"!

 

Na samo 20 –tak minuta vožnje od centra, u kojem dominira sivilo betona i asfalta, nalazi se nešto tako netipično za Beograd. Uspešno seosko domaćinstvo. U zemlji gde sve više ima sela koja nemaju ni jednog stanovnika, u gradu u kojem deca pre upoznaju slona nego kravu, gde je lakše videti bager nego motiku, slika ovog seoskog domaćinstva izgleda nestvarno. Posebna zanimljivost je ta što je ovo domaćinstvo učestvovalo u projektu „Mali farmer“ namanjenom deci.

Domaćinstvo braće Rajković (selo Zuce), po drugi put, otvara svoje kapije za beogradske porodice. Deca i roditelji će osim obilska, najveći deo vremena provesti u seoskim dnevnim aktivnostima poput hranjena domaćih životinja, sađenju povrća, u upoznavanju sa alatima i naravno porodičnim igrama (streličarstvo, kamena sa ramena, trka kolicima, krunjenje kukuruza, cepanje drva… ) i na domaćinskom ručku koji zbog hladnijeg vremena neće biti na otvorenom.

 

U slučaju kiše prostor gde će se odvijati deo igara biće natkriven.

 

PONETI GOTOVINU! U dvorištu će biti organizovan „Bazar domaćih proizvoda“ lokalnih poljoprivrednih proizvođača iz podavalskih sela, gde će te moći da kupite njihove proizvode po diskontnim cenama.

Pored domaćina Rajkovića, na bazaru će biti pristutni i domacinstvo NikolićMilić medpečenjara Milunović, Lek iz prirode, i Jecini sapuni ;)

 

 

Pogledajte fotografije sa predhodne radionice OVDE

 

 

Domaćinstvo Rajković (otac Miša, majka Bilja i sinovi Dejan i Nenad) decenijam žive seoskim životom, dok nisu momci – sinovi modernizovali par stvari prvenstveno što se tiče brendiranja sopstvenih proizvoda. Cela porodica je veoma vredna i rezultati toga su zaista i vidljivi.

Momci su „modernizovali domaćinsku proizvodnju“ i usmerili su se najviše kako na preradu voća, tako i na uzgoj povrća. Prodali su krave i napravili brendove „Rakija Potpis“ i „Avalski kutak” pod kojima plasiraju slatki i slani program (zimnicu, sokove itd). Sa rakijom Potpis (nekada rakija Braća Rajković i rakija Vožd) je domaćinstvo pokupilo sad već vliki broj ozbiljnih nagrada, i iste možete naći samo u elitnim lokalima Beograda.

Takođe, kao pravo seosko domaćinstvo – kad god imaju prilike, svoje proizvode nude na Pijaci Bloka 45, Kalenić pijaci, a možete ih naći i na lokalnim manifestacijama – događajima na turističkom kompleksu Avale, vikendom na štand kućici kod hotela „Avala“…

Domaćinstvo već ima iskustva i sa porodičnim i sa posetama većih grupa dece (aktivno učestvovali u projektu “Mali farmer” – http://malifarmer.com/), gde domaćini naprave takvu atmosferu da deca uživaju u svakom momentu provedenom na selu.

 

Preporučena gumena obuća i kabanice.

 

Evo ovogodišnjeg jelovnika koji dosta sliči na prošlogodišnji koji je oduševio radioničare: pite, projare, suvo meso, beli sirevi, kačkavalji, turšija, zimnica, pečena slaninica, kiseli kupus sa suvim mesom, grilovano povrće i ražnjići, domaća pića (brendirana rakija, vina, domaći sokovi, lokalno brani čajevi) i ostale bakine slatke đakonije tipa vanilice, lenja pita, pečene jabuke, pečene dunje itd.

Nije potrebno naglasiti da su hrana i piće od proizvoda sa imanja domaćina, što je u retkim beogradskim restoranima koji tako nešto imaju u ponudi pravi ekskluzivitet.

 

Mesta ima za samo 12 porodica.

 

Nalazimo se na imanju Rajkovića u nedelju 28.11. u 9:00h. Program, zajedno sa ručkom, traje 3h. Za putanju kucati na Google Maps „Domaćinstvo braće Rajković – Avalainfo.com“

 

PRIJAVE kod multikreativnistudiozoran.rs